Tygis filosofi

Till att börja med vill jag bara säga att jag älskaaaaaar tygisar:)! Att använda tygblöjor på Julian känns helrätt. Jag är så tacksam och glad att vi hörde talas om tygisar och hoppas att fler mammor och pappor inser hur smidigt det faktiskt är och hur bra det känns, både gentemot barnet och miljön.

I kombination med tygisanvändande har vi pottränat Julian sedan han var en vecka gammal. Resultatet är att han endast kissar i sina tygisar. Detta är givetvis en stor fördel och jag skulle rekommendera er som är nyfikna på tygisar att läsa på om tidig potträning/Elimination Communication (EC). Det är självklart inte nödvändigt att potträna sin bebis för att använda tygisar. MEN utifrån min erfarenhet och baserat på hur vi förstått och tillämpat EC är det däremot lättare, oavsett om man använder tygisar eller engångsblöjor. Det är så skönt att slippa bajs och en stor del av kisset i blöjorna.

Det finns flertalet anledningar till att vi använder tygisar:

  • Inga kemikalier
  • Ingen plast som stänger inne lilla rumpan och ger för höga temperaturer för kronjuvelerna
  • Inget springande fram och tillbaka till affären när blöjorna är slut
  • Inga sopberg hemma (eller någonstans!!!)
  • Bättre för miljön på så många sätt
  • Barn med tygisar blir tidigare blöjfria eftersom att de förstår kopplingen mellan kiss/bajsande och att det känns i blöjan
  • De är supergulliga
  • Skulle även kunna skriva om de ekonomiska fördelarna men för oss är de i sig egentligen ingen anledning till att vi använder tygisar, snarare en positiv bieffekt. Vi hade inte använt engångsblöjor oavsett om det var halva priset.

Såhär går det till en vanlig dag. Vi stiger upp och sätter Julian på pottan. Han kissar och i 98% av fallen bajsar han. Vi sätter på en tygis och äter frukost. Ungefär var 3e timma tar vi av tygisen, sätter honom på pottan och han kissar i 75% av fallen. Kissar han inte väntar vi 10 minuter och testar igen. Ibland låter vi honom krypa runt och leka utan blöja och sätter honom på pottan var 40 minuter. Kommer inget väntar vi lite till och testar igen. När han kissat sätter vi antingen på tygis eller låter det gå 40 minuter till. Så enkelt är det. Mycket lättare än att byta en bajsblöja.

DISCLAIMER: Vi använder engångsblöjor då och då med. Eftersom att vi reser en del är det ett måste och ibland passar det bättre. Det är bra att engångsblöjor finns men hade inte velat använda dom dygnet runt.

tygisarna