Om att sluta nattamma

Vi har nyligen slutat nattamma. Tror det snart gått en vecka utan nattamning. Julian är ju 10 månader så det kanske är på tiden. Tror jag läst att bebisar rent näringsmässigt inte skall behöva mat på natten från ganska tidig ålder. Kan det vara 2-4 månader? I den åldern ammade inte Julian på natten om jag ska vara rättvis mot oss. Nattammandet återupptogs vid 5,5-6 månaders ålder. Och har alltså pågått fram tills nu.

När folk berättar om att sluta nattamma så hör man ofta historier om att de första nätterna/veckan var ganska tuff. Man fick vagga, gå, kramas, ge vatten, napp osv. Många vakna nätter alltså. Men sen. När den tiden är över sover bebis hela natten. Låter ju ganska bra. Många berättar också att de sover borta/i annat rum och att pappan får ta de tuffa nätterna. Det ska vara enklare för barnet om inte mamma och mjölklukten finns där. Inget av detta har stämt för oss.

Att sluta nattamma är nog bland det enklaste jag gjort som är kopplat till Julian. Att jag upplever det så enkelt kan ju bero på att jag trodde att det skulle vara så svårt. Det var verkligen hur enkelt och faktiskt mysigt som helst. Så hur gjorde vi då? Jo. Vi bestämde oss helt plötsligt bara en dag för att nu får det vara bra. Något som jag tror kan underlätta, som i alla fall underlättade för oss, var att sätta klockslag på vad som var natt. Vi bestämde att det inte skulle vara någon amning mellan 23-06. Efter första natten blev detta i praktiken 20:30-06. Han vaknade helt enkelt inte mellan att vi la honom och 23. Så det var det.

Turligt nog, som antagligen har att göra med att han ätit lite mer mat på dagarna, så har han inte vaknat super mycket på nätterna senaste tiden. Kanske två gånger. När han har vaknat har jag tagit över honom till vår säng (som vi alltid gjort) och gett honom nappen och kramats som om vi skulle amma. Oftast har detta hjälpt och han har somnat om snabbt. Om inte det funkar har jag gett honom lite vatten i nappflaska. Det tredje och sista alternativet (som vi bara fått göra två gånger) är att vi får gå upp och vagga honom en liten stund. Man ser ju att han är trött och vill sova så det handlar bara om att få honom att somna om.

Jag är jätteglad över att ha slutat nattamma. Jag vill ju att han ska äta på dagarna istället. Jag kan tyvärr inte säga att han sover hela natten än men det kanske kommer? Nu ammar jag bara morgon (typ 6 då), eftermiddag (mellan 14-17 beroende på vad vi gör och hur han ätit) och 20:00 när han ska sova. Tre gånger om dagen med andra ord.

Jag har alltså på 3 veckor gått från ungefär 6-7 gånger om dagen/dygnet till 3. Först tog jag bort två dagamningar och efter ett tag tog jag bort 1-2 nattamningar. Ibland har det vart allt mellan 2-5 nattsnuttningar men oftast inte så många. Hur har brösten klarat det? Inte alls bra än tyvärr. Dom verkar vara tröga på att förstå att dom ska dra ner på produktionen så dom är superspända stora delar av tiden. Robert tror att Julian därav fortfarande får i sig mycket mjölk men mer sällan och att det är därför som han är jobbig med maten. Han är helt enkelt inte så hungrig. Jag försöker att inte pumpa för mycket mellan hans mål eftersom att jag vill att brösten ska anpassa sig men ibland när det t.o.m. börjar läcka så måste jag pumpa lite. Jag hoppas att det löser sig snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.